Verkeersongeval – aanrijding

Als je betrokken bent geweest bij een aanrijding dan wordt er voor de vergoeding van de (letsel)schade gekeken naar de aansprakelijkheid. Als het gaat om een botsing tussen twee motorvoertuigen (bijvoorbeeld een auto en een vrachtwagen) dan is degene die de verkeersregels niet heeft nageleefd meestal aansprakelijk voor de schade. In dat geval vergoedt de verzekeraar van het voertuig die de regels niet opvolgde de door jou geleden schade. 

Er zijn uitzonderingen op deze regel wanneer het gaat om een situatie tussen een gemotoriseerd voertuig en een kwetsbare verkeersdeelnemer (kinderen, voetgangers, fietsers et cetera). In een ander artikel (klik hier) leggen we uit wat dit kan betekenen voor je schade.

Ben jij betrokken bij een verkeersongeval tussen één of meerdere voertuigen dan helpen wij jou graag bij het verhalen van je letselschade. Wil je hier meer informatie over neem dan contact met ons op. >>> (contactlink)

Letselschade na een aanrijding; welke soorten zijn er onder andere?

Er zijn heel veel soorten aanrijdingen denkbaar. Hieronder noemen wij de meest voorkomende soorten voor je op:

  • Auto-ongeval: het kan hierbij gaan om een achterop aanrijding, maar ook situaties waarbij iemand je op een kruispunt geen voorrang geeft. Wie verantwoordelijk is voor het ontstaan van het ongeval wordt bepaald door de over en weer gemaakte (verkeers)fouten. Reed de andere partij door rood of negeerde deze partij stoptekens dan is de kans groot dat jij je schade vergoed krijgt.

  • Kettingbotsing: een kettingbotsing is een verkeersongeval waarbij meerdere voertuigen betrokken zijn en elkaar in opeenvolgende fasen raken. Kettingbotsingen komen vaak voor wanneer voertuigen niet op tijd kunnen stoppen of vertragen vanwege bijvoorbeeld slecht zicht, slechte wegomstandigheden of onoplettenheid van de bestuurders. Een kettingbotsing kan leiden tot aanzienlijke schade aan voertuigen, verwondingen bij inzittenden en aan de weg. Heb jij letselschade opgelopen door een kettingbotsing? Neem contact met ons op om te bekijken of je recht hebt op een vergoeding.

  • Kop-staartbotsing: een kop-staartbotsing is een verkeersongeval waarbij het ene voertuig van achter tegen het voertuig voor zich botst. Je kan hierbij denken aan een achterop aanrijding in een file, bij stoplichten of in druk verkeer. Bij deze type aanrijding zien wij vaak dat de inzittende een whiplash oplopen. 

  • Betrokken als inzittende: Ook als inzittende kunt u betrokken raken bij een verkeersongeluk en letselschade oplopen. Omdat u het voertuig niet bestuurde kunt u de schade verhalen op de verzekeraar van de bestuurder welke de fout maakte. Veel automobilisten hebben ook een zogenaamde Schadeverzekering Inzittende afgesloten. Dit is een autoverzekering die de schade van een inzittende zal vergoeden.

  • Motor-ongeval: Je raakt als motorrijder gewond bij een verkeersongeval. Als motorrijder in het verkeer ben je vaak kwetsbaarder en de gevolgen zijn daardoor ook heftiger. 

  • Fiets-ongeval: Ben je als fietser gewond geraakt na een aanrijding dan heb je bijna altijd recht op een schadevergoeding. Ook wanneer je zelf deels schuld hebt aan het ontstaan van de aanrijding. 

  • Voetgangers-ongeval: Voetgangers zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Net als bij fietser heb je daarom bijna altijd recht op een schadevergoeding. Ook wanneer je zelf schuld hebt aan het ontstaan van de aanrijding. 

  • Scooter-ongeval: Scooterongevallen komen veel voor. De gevolgen kunnen groot zijn, zeker wanneer er bijvoorbeeld geen helm wordt gedragen. Als de aanrijding komt door een fout van de andere weggebruiker dan kan jij je schade verhalen. 

  • Tram, trein- of busongeval: Loop je als passagier letselschade op met een trein of tram. Dan is het vervoersbedrijf verantwoordelijk voor de door jou geleden en nog te lijden schade. 

Soorten letsel

Als je een ongeluk hebt gehad, kunnen de verwondingen allerlei vormen aannemen, van kleine pijntjes tot serieuze problemen. Denk aan schrammen, kneuzingen, gebroken botten, whiplash, rug- en hoofdletsel, en zelfs interne verwondingen. Hoe erg het is, hangt af van hoe hard de klap was, hoe het ongeluk gebeurde en of je bijvoorbeeld een veiligheidsgordel droeg.

Je kan gelijk na het ongeluk klachten hebben zoals pijn, zwelling, blauwe plekken, duizeligheid of zelfs flauwvallen. Maar sommige verwondingen, vooral aan de nek en rug, kunnen pas later opduiken. Whiplash is zo’n geval waarbij je pas na een paar uur of zelfs dagen last kan krijgen.

Welke stappen moet je zetten bij letselschade na een aanrijding?

  • medische behandeling: Na een ongeluk is het belangrijk om meteen medische hulp te zoeken, ook al lijken je verwondingen niet ernstig. Een dokter kan de schade beoordelen en de juiste behandeling voorstellen.

  • juridische stappen: Als je letsel hebt opgelopen, kan je mogelijk juridische stappen ondernemen om vergoeding te krijgen voor medische kosten, loon dat je misloopt, pijn en andere schade. Praat met een advocaat gespecialiseerd in letselschade om je rechten en mogelijkheden te bespreken.

  • veroorzaker aansprakelijk stellen: In veel gevallen handelen autoverzekeringen de vergoeding voor letselschade af. Dit kan via de aansprakelijkheidsverzekering van de andere partij of, als die er niet is, via je eigen verzekering voor onverzekerde of onderverzekerde automobilisten.

Welke soorten schade zijn er?

Letselschade na een aanrijding kan verschillende vormen aannemen, wat leidt tot uiteenlopende soorten schade. Hier zijn enkele voorbeelden van de mogelijke schade die een persoon kan ervaren na een verkeersongeval:

Medische kosten: Kosten voor ziekenhuisbezoek, medicijnen, operaties en alles wat te maken heeft met je gezondheidsherstel.

Gemist loon: Het geld dat je verliest omdat je niet kunt werken tijdens je herstel of als je blijvend gewond raakt.

Pijn en ellende: De fysieke en emotionele pijn die je voelt door je verwondingen en het hele proces van beter worden.

Littekens en blijvende schade: De kosten en emotionele stress door littekens en blijvende lichamelijke veranderingen.

Mentale gevolgen: Stress, angst, depressie of andere mentale effecten door het ongeval en je herstel.

Hulp in huis: Kosten voor hulp in huis of aanpassingen aan je huis als gevolg van de beperkingen door je verwondingen.

Schade aan je auto: Reparatiekosten of de waardevermindering van je auto door het ongeval.

Toekomstige medische kosten: Kosten voor toekomstige behandelingen of revalidatie die nodig zijn vanwege je verwondingen.

Juridische kosten: Kosten voor een advocaat als je juridische hulp nodig hebt bij het indienen van een schadeclaim.

Verlies van levenskwaliteit: Niet alleen de financiële kant, maar ook de emotionele kosten zoals het verlies van plezier in het leven en beperkingen in je dagelijkse activiteiten.

Deze voorbeelden geven een idee van de verschillende manieren waarop iemand getroffen kan worden na een ongeval. Het is altijd slim om professioneel advies in te winnen als je met letselschade te maken hebt. Wil je advies over jouw letselschade(zaak) neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze experts helpen je graag verder.

Heb je juridische hulp nodig bij letselschade? Wij staan voor je klaar

Vertel ons je verhaal. Wij nemen tijdens kantooruren direct contact met je op. Spreek je liever direct iemand? Bel ons dan op 038-33 45678.